Maken en bewerken van foto’s op iPhone: apps & tips
door Geert Rottier, 6 min lezen
door Geert Rottier, 6 min lezen
De beste versie van je foto.
Als de camera van je iPhone altijd is waar jij bent en je geen moment aan je laat voorbijgaan, of als je de wil weten hoe je je familie en vrienden de volgende keer kunt imponeren met je gemaakte foto’s, dan is dit artikel voor jou!
In dit artikel geven we een aantal handvatten waarmee je de beste versie van je foto kan creëren. We bespreken apps voor het bewerken van foto’s en sluiten af met vijf praktische tipsvoor het maken van de beste foto’s. Na het lezen van het artikel ben je op de hoogte over detools waarmee je je foto’s kan bewerken en weet je waar je op moet letten tijdens hetvastleggen van momenten.
Snapseed
Deze app is dankzij de overzichtelijke interface geschikt voor zowel mensen die nieuw zijn in dewereld van fotobewerking als mensen die meer ervaring hebben en graag de volledige controlehebben tijdens het bewerken van foto’s.
Binnen Snapseed heb je toegang tot een aantal handige tools. Met de optie ‘perspectief’ is hetmogelijk om scheve lijnen te corrigeren. Hiermee kan je geometrie van de horizon en vangebouwen beter laten aansluiten op de rest van de foto. Wil je graag met je foto terug in de tijd,dan kan dat door korrels toe te voegen aan je foto, gebruik te maken van het ‘vintage’ effect ofdoor het ‘retrolux’ effect. Met de laatste twee genoemde effecten geef je je foto’s een uitstralingdie past bij de jaren zestig, zeventig of tachtig.
Wanneer je klaar bent met het bewerken van een foto, heb je de mogelijkheid om deinstellingen die gebruikt zijn bij de bewerking van een foto op te slaan voor later gebruik. Bij hetbewerken van een volgende foto kan je deze instellingen vervolgens ophalen waarmee je eenrode draad vormt in de uitstraling van je afbeeldingen. Daarbovenop kan je door met je vingerop het scherm te drukken je foto voor en na toepassing van een wijziging zien. Een handigetoevoeging om één oogopslag het resultaat te zien van je aanpassingen.
Snapseed is gratis te downloaden.
Darkroom
Een andere app die wij niet onbenoemd willen laten is Darkroom. Het eerste wat je zal opvallenbij het gebruiken van Darkroom is de interface. Deze app beschikt over een interface dat simpeloogt en donker van kleur is, ideaal voor als je ook in de late uurtjes graag nog een foto bewerkt.
Belangrijk om te benoemen is dat als je niet gewend bent om met apps te werken waarmee jefoto’s kan bewerken, het enige tijd zal kosten om deze app onder de knie te krijgen.
Darkroom beschikt over alle functionaliteiten die je mag verwachten van een app waarmee jefoto’s kan bewerken. Denk aan bijsnijden van foto’s, aanpassingen in het contrast en hetinstellen van de witbalans. In de app heb je toegang tot een selectie van filters die je vervolgensverder kan instellen naar jouw smaak. Net zoals bij Snapseed is het met deze app mogelijk ominstellingen die gebruikt zijn bij de bewerking van een foto op te slaan voor later gebruik.
Nadat je je foto naar tevredenheid hebt bewerkt, is het eindproduct klaar om gedeeld te wordenmet de rest van de wereld. Om je foto’s extra aandacht te geven kan je bij Darkroom kiezen uiteen lijst met hashtags die passen bij de foto. Deze hashtags kopieer je vervolgens naar jebericht op Instagram bijvoorbeeld.
Darkroom is gratis te downloaden en biedt in-app aankopen.
Foto’s app iOS
Om foto’s te kunnen bewerken hoef je niet altijd ver van huis te zoeken. De Foto’s app diestandaard geïnstalleerd staat op iPhone biedt naast het bekijken van je collectie ook demogelijkheid om foto’s te bewerken. Deze app is geschikt als je niet van plan bent om van hetbewerken van foto’s je nieuwe dagelijkse bezigheid te maken maar je foto’s toch gemakkelijk ensnel wil voorzien van je persoonlijke stempel.
Met deze app is het mogelijk om aanpassingen te doen op het gebied van kleur, contrast enwitbalans. Naast deze opties heb je bij de Foto’s app op iOS de keuze uit een aantal standaardfilters die je kan toepassen bij zowel het bewerken als bij het maken van foto’s. Is er eenspecifiek onderdeel van de foto die je aandacht trekt? Dan kan je de foto bijsnijden en ook is hetmogelijk om foto’s recht te zetten in de standaard Foto’s app van Apple.
Wil je meer weten over de mogelijkheden van de standaard apps die geïnstalleerd zijn op je
iPhone? Lees dan ook de serie: iOS tips .
Goede foto’s maken: 5 tips
Een goede foto begint bij het moment waarop je de foto maakt. De apps die wij in dit artikelbesproken hebben zijn interessant als het moment al is vastgelegd en in je bibliotheek staat.
Om het meeste uit de camera van je iPhone te halen sluiten wij af met vijf praktische tips voorhet maken van de beste foto’s.
Zorg voor goed licht
De mooiste foto’s maak je in het daglicht. Dit heeft ermee te maken dat de lens kleiner is dan opeen professionele camera. Een kleinere lens betekent dat je foto’s sneller ruis zullen bevattenbij weinig ligt. Wil je binnen een foto maken en heb niet de beschikking over daglicht, zet danlichten aan om de foto er beter uit te laten zien.
Gebruik geen flitser
De flitser op je telefoon is ideaal om na een avond stappen het sleutelgat van de voordeur tevinden maar minder wenselijk om het meeste uit je foto’s te halen. De flitser op een smartphoneveroorzaakt het welbekende fenomeen ‘rode ogen’ en zorgt daarnaast voor uitgebleektegezichten. Om het eindresultaat van je foto’s te verbeteren is het aan te raden om een lossezaklamp mee te nemen en hiermee bij te lichten.
Stabiliseer je toestel
Om te voorkomen dat je je foto’s achteraf moet draaien is het aan te raden om je smartphone testabiliseren op het moment dat je de foto neemt. Maak hierbij gebruik van de omgeving; zo kanje je toestel stabiliseren met een boek of een muur. Heb je bij het maken van de foto’s niet debeschikking over deze hulpmiddelen; dan kan je stabiliteit aanbrengen door je smartphonestevig vast te houden, je ellebogen tegen je lichaam te houden en door kort je adem in dehouden.
Neem de tijd
Eén van de belangrijkste tips is het nemen van tijd voordat je een foto maakt. In een fractie vaneen seconde kan je je smartphone uit je broekzak toveren om snel een moment vast te leggen.
Ligt je focus niet op het simpelweg vastleggen van een moment maar op de kwaliteit van defoto, dan is het goed om eerst na te denken over de compositie en de tijd te nemen voordat jedaadwerkelijk de foto neemt.
Gebruik een externe lens
Voor het creëren van foto’s met bijzondere effecten kan je ervoor kiezen om een externe lens tegebruiken. Deze lenzen monteer je in een handomdraai op je smartphone waarna je foto’s kanmaken met bijvoorbeeld een vissenoog-effect.